Fysiotherapie bij slaapproblemen

Slaapproblemen?

*Iedereen heeft wel eens een slechte nacht gehad. Het slaaptekort wordt gewoon in de volgende nachten weer ingehaald. Als je langer dan 3 weken 3 of meer nachten slecht hebt geslapen, spreken we van een slaapprobleem.

*De hoeveelheid tijd die men voor zijn slaap nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon. Sommigen hebben aan 5 uur slaap genoeg, anderen hebben soms meer dan 9 uur nodig. Als je overdag goed functioneert, niet geïrriteerd bent, er geen sprake is van grote vermoeidheid en je je voldoende kan concentreren, is de slaap voldoende goed.

*De slaap kent twee belangrijke fasen: de diepe slaap waarin het lichaam herstelt en de REM-slaap waarin het brein herstelt. REM is een afkorting voor Rapid Eye Movement (snelle oogbeweging). Tijdens de REM-slaap is de slaap regelmatig oppervlakkig en kun je even wakker zijn. Als je binnen een paar minuten weer in slaap valt, is dit geen probleem en hoort het bij je slaappatroon.

*Voor een goede nachtrust is ritme erg belangrijk; op gelijke tijden naar bed gaan en op gelijke tijden opstaan.

*Verder is het belangrijk om overdag voldoende daglicht op te doen en het ’s nachts donker te maken. Het kan ook goed zijn om voor het slapen gaan al wat te schemeren door het licht wat te dimmen.

*Daarnaast is het van belang overdag voldoende te bewegen. De Nederlandse norm voor gezond bewegen is vijf dagen per week een half uur matige intensieve inspanning.

*Ook is het goed om tijd te maken voor ontspanning en overdag wat ontspanningsoefeningen te doen.

Fysiotherapie bij slaapproblemen

Met de therapie wordt met name slapeloosheid (insomnia) behandeld. De therapie begint met een uitgebreide inventarisatie van het probleem. Dit wordt gedaan met een gesprek, het invullen van een vragenlijst en een slaapdagboek of sleep app. Daarna volgt er voorlichting over wat u zelf kan veranderen om beter te slapen. Daarnaast worden, als dit nodig is, ontspanningstherapie en anti-piekeroefeningen gedaan. Veel mensen hebben al baat gehad bij deze eenvoudige en relatief goedkopen therapie. Ook artsen zijn enthousiast en hoeven minder medicatie voor te schrijven.